Samtidslitteratur for barn og unge

Skjermdump fra Facebook-gruppa til årets studenter

Norsk barnebokinstitutt fortsetter med nettstudium i samtidslitteratur for barn og unge, denne gangen med NOKUT-godkjenning og 30 studiepoeng! Søknadsfristen for neste opptak (studiestart januar 2016) er 5. oktober. Les mer om studiet på NBIs sider.

Det første «prøvekullet» har nettopp levert mappeeksamen, og har et halvt år igjen med nettstudiet. Hvordan har det vært til nå?  Vi spurte en av studentene, bibliotekar Beate Ranheim.

beate ranheim_red

For noen år tilbake tok jeg et deltidsstudium ved siden av full jobb, og lovet dyrt og hellig at det skulle jeg aldri gjøre igjen. Så lett man glemmer når noe nytt og spennende dukker opp.

Da Norsk barnebokinstitutt annonserte et nytt nettstudium i samtidslitteratur for barn og unge sendte jeg inn en søknad og fikk en av de 30 plassene på studiet. Jeg var spent og i og med at det var et nytt tilbud var det ingen som kunne dele sine erfaringer. Nå skal jeg forsøke å gi et innblikk i mine.

Nettstudiet er organisert med forelesninger, teori, kompendium og oppgaver på en studentplattform hvor studentene logger seg på. Når en ny del av de forskjellige modulene blir lagt ut har man tre uker på seg til å lese og besvare oppgaven som følger med. Etter en uke får man beskjed om man har bestått eller ikke med en grundig begrunnelse, og en ny del blir lagt ut.

Det fine med nettstudier er at du disponerer tiden til å studere som du vil. Eventuelle spørsmål underveis kunne vi rette til prosjektlederen Øystein Espe Bae, og andre diskusjoner og tanker kunne deles i Facebook-gruppa som er opprettet for kullet.
I modulene har vi sett på bildebøker, faglitteratur, sjangere, bildebokapper, tegneserier, analyse, adapsjon fra bok til film og mye mer. Vi har lest mye teori, sett mange forelesninger, fått forfattermøter, bli presentert for ny forskning på feltet og reflektert over fagstoffet. Og så har vi fått bedre kjennskap til de forskjellige foreleserne og fagpersonene hos barnebokinstituttet.

I løpet av året har vi levert inn 8 oppgavebesvarelser på minimum 3 og maksimum 4 sider med krav til litteraturlisteføringer og kildehenvisninger. Oppgavene har ofte involvert drøfting av problemstillinger og knytte drøftingen til teorien.
Nå før sommeren hadde vi en mappeeksamen. Vi skulle velge ut 5 oppgaver, forbedre dem etter sensors kommentarer samt skrive en refleksjonstekst med mer eller mindre fri oppgavevinkling.

Vi som fikk plass på dette nye studiet har vært prøvekaniner og har blitt bedt om å komme med tilbakemeldinger underveis. Nå i mai kom beskjeden om at studiet er NOKUT-godkjent og vil gi 30 studiepoeng om vi fullfører og består. Neste kull vil få et litt annerledes opplegg.

Personlig synes jeg studiet har vært interessant og morsomt, men jeg må innrømme at det har vært mer jobb enn jeg trodde. Jeg er nok ikke den mest strukturerte studenten, det skal innrømmes. Flere av mine medstudenter har fått avtaler med sine arbeidsgivere om å bruke deler av sin arbeidstid på studiet, det vil jeg anbefale alle å prøve.

Jeg har lært en del nytt, vært innom en del jeg visste fra før og blitt utfordret på mye jeg mente mye om. Jeg søkte på studiet med en forventning om at det jeg skulle lære mer om formidling. Nå etter det første året har jeg mye av teorien på plass og i semesteret frem mot jul tror jeg det blir mer praktisk jobbing.

Så nå er det bare å krysse alt jeg har og håpe at jeg har bestått mappeeksamen og får fortsette etter en deilig, og fortjent, sommerferie.

Beate Ranheim
Buskerud fylkesbibliotek

En kommentar om “Samtidslitteratur for barn og unge

Det er stengt for kommentarer.